Το Αμαξοστάσιο της Πυλαίας είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά έργα του Μετρό Θεσσαλονίκης, με ένα επιβλητικό σύμπλεγμα κτιρίων μικτών κατασκευών, σιδερένια ζευκτά και γερανογέφυρες. Από το αμαξοστάσιο Πυλαίας ξεκινούν οι σήραγγες του μετρό, που διαπερνούν την πόλη μέχρι το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό. Το έργο εκτείνεται σε έκταση 50.000 τ.μ. και έχει δομημένη επιφάνεια 120.000 τ.μ.
Με την ολοκλήρωσή του, έχει προγραμματιστεί να γίνεται στους χώρου του αμαξοστασίου ο σταυλισμός και η συντήρηση του τροχαίου υλικού. Παράλληλα, στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις θα φιλοξενούνται τα γραφεία διοίκησης, ενώ θα στεγάζεται το Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας του αυτόματου, χωρίς μηχανοδηγούς, συστήματος.
Για το συγκεκριμένο έργο αναλάβαμε την κατασκευή ανεξάρτητων στεγάστρων με διαφορετικές ακτίνες καμπυλότητας και ενιαία ελάσματα μήκους έως 45,00m.
Για την οροφή επιλέχθηκε το σύστημα ορθής ραφής με ευθύγραμμο και προκαμπυλωμένο φύλλο, μήκους έως 45,00m, σε απόχρωση Bronze Metallic. Για την ψευδοροφή προτιμήθηκαν λωρίδες αλουμινίου πάχους 1mm σε απόχρωση RAL. Παράλληλα εκπονήσαμε στατική μελέτη κοχλίωσης, υποσκελετών φεγγιτών.
Βασική δυσκολία στο συγκεκριμένο έργο ήταν τα ενιαία, καμπυλωμένα ελάσματα μήκους έως 45,00m. Επίσης, μια άλλη ιδιαιτερότητα ήταν η μορφοποίηση ειδικών τεμαχίων με ιδιαίτερη γεωμετρία και συναρμογή με etalbond πλαγιοκάλυψης και συγκολλήσεις ελασμάτων.
Ξεπεράσαμε αυτές τις δυσκολίες με την επιτόπου παραγωγή, διαμόρφωση, καμπύλωση και αποθήκευση των ελασμάτων. Επίσης, για να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, δόθηκε μεγάλη έμφαση στη στεγανοποίηση -λόγω αρμών ειδικών τεμαχίων.
Καθοριστικοί παράγοντες δε για τη μέχρι τώρα επιτυχημένη πορεία του έργου -το οποίο είναι σε εξέλιξη- ήταν η δημιουργία, η επίβλεψη και ο τελικός έλεγχος της μεθοδολογίας κολλήσεων των σχετικών ελασμάτων. Γεγονός που έχει βοηθήσει όχι μόνο στην αποτελεσματική εκτέλεση του έργου, αλλά και στην κατασκευή εντός των ορισμένων χρονοδιαγραμμάτων.